سفته الکترونیک و تسهیل فرایند صدور سفته

سفته الکترونیکی یک سند حقوقی آنلاین است که به موجب آن، صادرکننده سفته الکترونیک متعهد میگردد که در تاریخ مشخص، مبلغ توافقی را به شخص حقیقی یا حقوقی گیرنده پرداخت نماید.
وزارت اقتصاد در تاریخ 19 بهمن 1402 از سفته الکترونیک رونمایی کرد. سفته الکترونیکی بر بستر اینترنت صادر میشود و صادرکننده میتواند از سفته خود خروجی pdf گرفته و برای ذینفع ارسال کند.
کاربرد سفته الکترونیک
مهمترین دلیل برای استفاده از سفته الکترونیک، تامین وثیقه و ضمانت برای دریافت وام یا تسهیلات است. سفته ها معمولا برای ضمانت کار، حسن انجام کار یا عمل به هر تعهد مالی یا قرارداد بین دو طرف رد و بدل میشوند. سفته اکترونیکی تمام کاربردهای سابقِ سفته کاغذی را دارد با این تفاوت که این نوع سفته به شکل دیجیتال بر بستر اینترنت صادر شده و قابلیت نگهداری در کامپیوتر شخصی یا تلفن همراه شما را دارد.
مزایای استفاده از سفته الکترونیک
یکی از بزرگترین مشکلات سفته های کاغذی احتمال جعل آنها بود. یعنی هم صادرکننده نگران این بود که سفته نوشته شده بعد از تحویل به ذینفع امکان سوء اسفتاده و جعل دارد، هم کسی که آن را تحویل میگرفت، باید مدام نگران مفقود نشدن یا سرقت سفته باشد.
علاوه بر موارد ذکر شده، هیچ بانکی اطلاعات خوش حسابی صادرکننده سفته را در اختیار ذینفع قرار نمیدهد، اما به لطف ایجاد بستری برای صدور سفته های الکترونیک، هم امکان جعل یا سرقت آنها وجود ندارد، هم سامانه ای برای بررسی سوابق افراد وجود دار تا منبغی برای اعتبارسنجی صادرکنندگان سفته الکترونیکی باشد.
کدام بانک ها سفته الکترونیکی میدهند؟
در حال حاضر فقط 4 بانک خدمات سفته الکترونیک ارائه میدهند؛ بانک ملی، آینده، قرض الحسنه رسالت و مهر ایران. پس اگر قصد گرفتن وام از این بانک ها دارید، میتوانید به جای سفته کاغذی، از نوع الکترونیکی آن استفاده کنید.
مدارک لازم برای خرید سفته الکترونیک
مدارک مورد نیاز برای تهیه و خرید سفته، همان مدارک شخصی افراد هست. این مدارک و اطلاعات شامل کدملی، شماره موبایل، شماره حساب و مبلغ آن بوده و با ارائه مدارک و اطلاعات و سپس پرداخت هزینه صدور، سفته درخواستی شما صادر خواهد شد.
نکته مهم: فراموش نکنید اگر گیرنده فایل سفته الکترونیکی را گم یا پاک کند، باز هم سفته اعتبار دارد. علاوه بر این، سفته الکترونیکی مانند سفته کاغذی یک شناسه خزانه داری کل کشور روی خود دارد که برای هر فرد منحصر به فرد است.
شناسه خزانه داری کل کشور چیست؟
شناسه خزانهداری سفته همان عدد ۱۶ رقمی درج شده در بالای سفته الکترونیک است. با وجود سفتههای الکترونیکی فقط کافیست فایل سفته الکترونیکی با کد ملی و شناسه خزانه داری کل کشور را به بخش مورد نظر تحویل دهید.
قیمت سفته الکترونیک
تهیه سفته برا ضمانت وام و تسهیلات بانکی و غیربانکی، همیشه ساده ترین راه است. خیلی از افراد ممکن است دسته چک نداشته باشند یا میان آشنایان و دوستان کسی را نداشته باشند که ضامن آنها شود. برای دریافت سفته الکترونیک کافیست با گوشی موبایل خود وارد سامانه فروش سفته الکترونیکی شوید. توجه کنید که سامانه خرید سفته الکترونیک هر بانک از بانک دیگر متفاوت است. پس از تکمیل اطلاعات و مدارک لازم و پرداخت هزینه سفته، ظرف یک یا دو دقیقه سفته درخواستی صادر شده و میتوانید pdf سفته را دانلود و به ذینفع تحویل دهید.
طبق مصوبه بانک مرکزی قیمت سفته الکترونیکی با سفته کاغذی هیچ تفاوتی ندارد و بانکهای ملی، رسالت، آینده و مهر ایران باید مطابق نرخ مصوب بانک مرکزی سفته اینترنتی را به خریداران بفروشند. قیمت مصوب سفته بانک مرکزی هم 500 تومان به ازای هر یک میلیون تومان سفته است. یعنی برای خرید یک سفته 10 میلیون تومانی باید 5 هزار تومان و برای سفته 20 میلیون تومانی هم 10هزار تومان پرداخت کنید. خوبی خرید سفته الکترونیکی هم پرداخت قیمت واقعی آن از طریق سایت بانکهای عامل است. چون سفته کاغذی را اگر از جایی غیر بانک تهیه کنید، معمولا با قیمتهایی بالاتر از نرخ بانک مرکزی فروخته میشوند و باید پول بیشتری بپردازید. پس فراموش نکنید قیمت سفته الکترونیکی تفاوتی با نوع کاغذی آن ندارد و به ازای هر یک میلیون تومان باید 500 تومان پرداخت کنید.
از کجا سفته الکترونیک بخرم؟
برای خرید سفته اینترنتی باید به یکی از این سه بانک مراجعه کرد: بانک ملی، قرضالحسنه رسالت و بانک آینده. کافی است وارد سایت این سه بانک شوید. بعد وارد بخش «درخواست سفته الکترونیکی» شوید. در نهایت هم باید کد ملی خودتان را وارد کرده و درخواست خرید سفته اینترنتی را تکمیل کنید.
نحوه استعلام سفته الکترونیک
به وبسایت بانک صادرکننده سفته الکترونیک مراجعه کرده و با در دست داشتن شناسه خزانه داری کل که روی سند pdf نوشته شده نسبت به پیگیری وضعیت سفته و استعلام آن اقدام نمایید.